Διάλογος Θεού και ανθρώπου (π.Νικόλαος Λουδοβικος)




Όταν λέμε "αναλογία" εννοούμε ένα διάλογο μεταξύ Θεού και ανθρώπου, ο οποίος γίνεται ανάλογα με αυτό που ο άνθρωπος είναι και θέλει. Δεν είναι δηλαδή ότι ο Θεός κάθεται απέναντι στον άνθρωπο και του απευθύνει άρρητα ρήματα και ακατάληπτα. Πηγαίνει και τον συναντά στην προσωπική του ανάγκη και υπόσταση. Του λέγει και του προσφέρει ό,τι καταλαβαίνει και χρειάζεται ο άνθρωπος, στη συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκεται. Αυτή είναι η έννοια της αναλογίας. Όπως ακριβώς όταν έχουμε ένα μωρό και θέλουμε να του δείξουμε ότι το αγαπούμε, δεν καθόμαστε να του κάνουμε κήρυγμα περί αγάπης. Δεν θα καταλάβει τίποτα. Την αγάπη, στην ηλικία που βρίσκεται, την καταλαβαίνει ως ένα χάδι ή μια καραμέλα. Αυτό είναι μια αναλογική κίνηση προς το μωρό. Πολύ περισσότερο όταν έχουμε ένα ζώο. Δεν θα κάνουμε στον σκύλο εξομολόγηση όπως κάνουν μερικές κυρίες. Και βεβαιώνουν μάλιστα ότι καταλαβαίνει ο σκύλος, κουνώντας την ουρά. Αναλογικά στον σκύλο θα δώσεις το κόκκαλο και επειδή ο σκύλος εκτιμά την κίνηση αυτή, εν συνεχεία σε φυλάγει. Δεν ξέρει πόσο σπουδαίος είσαι στην κοινωνία, παραδείγματος χάριν. Είναι ο Θεός λοιπόν κατ' εξοχήν αναλογικός. Δίνει, όταν τον πλησιάσουμε γνήσια,αυτό που όντως χρειαζόμαστε.
Με την φαντασία μας βέβαια, χρειαζόμαστε πολλά πράγματα. Εγώ έχω στο μυαλό μου ότι μου χρειάζεται ένα πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης, ο διπλασιασμός του μισθού για 10 χρόνια και επενδύσεις πολλές. Έρχεται ο Θεός και σου λέει: "Με παρακαλείς να σε βοηθήσω; Αυτό που θες είναι μια αρρώστια που αυτή την στιγμή θα σε κρατήσει στο κρεβάτι για 6 μήνες". Απορούμε μετά: "Εγώ ζήτησα λεφτά και δόξα και Αυτός μου δίνει αρρώστια"; Άρα δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Είναι μεγάλο πράγμα να ξέρουμε τι θέλουμε. Δεν είναι εύκολο όμως.
"Προσευχόμενοι δε μη βαττολογήσητε, ώσπερ οι εθνικοί, δοκούσιν γαρ ότι εν τη πολυλογία αυτών εισακουσθήσονται. Μη ουν ομοιωθήτε αυτοίς,οίδεν γαρ ο πατήρ υμών ων χρείαν έχετε προ του υμάς αιτήσαι αυτόν". Μην πολυλογείτε όπως οι ειδωλολάτρες,που λένε πολλά μήπως και ακουστούν από τον Θεό. Ο Πατήρ ξέρει τι χρειάζεστε πριν εσείς του το πείτε. Τότε γιατί τα ζητάμε; Για δυο λόγους: Πρώτον γιατί αν δεν τα ζητήσουμε, επειδή ο Θεός είναι λεπτός και ευγενικός, δεν θα μας τα δώσει,παρά το ότι τα χρειαζόμαστε. Δεν πετάει κάτι στο πρόσωπό μας ο Θεός. Θέλει να το καταλάβεις και να το ζητήσεις υπαρξιακά. Δεύτερον, γιατί πρέπει να μάθουμε να ζητάμε. Είναι μια άσκηση να μάθουμε να ζητάμε πράγματα σωστά από τον Θεό. Δηλαδή να μάθουμε τι ακριβώς θέλουμε. Μέχρι να μάθουμε όλα αυτά θα περνούσε πολύς άσκοπος χρόνος, αλλά συντομεύει ο Χριστός αυτή την διαδικασία με την λεγόμενη "Κυριακή προσευχή" και μαθαίνουμε σε δέκα γραμμές πως πρέπει να προσευχόμαστε.

"Η Ιστορία της Αγάπης του Θεού"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεξάληπτο το μοναχικό σχήμα

Χριστούγεννα (Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος)

Πως διηύθηνε τη Ριζαρειο Σχολή ο Άγιος Νεκτάριος