Όλα είναι σχετικά

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και νύχτα
Κάποτε ένας αγράμματος άνθρωπος, πολύ φτωχός, προσλήφθηκε από την ενορία του Αγίου Δημητρίου ως νεωκόρος για να εξοικονομεί τα προς το ζειν. Ήταν πολύ φιλότιμος και εργατικός και γρήγορα έμαθε να εκτελεί σωστά τα καθήκοντα του νεωκόρου. Στην κυριολεξία ήταν το δεξί χέρι του ναού.
Κάποτε, όμως, ήρθε νέος προϊστάμενος στον ναό. Ήτανε αρχιμανδρίτης με διακεκριμένες σπουδές. Κάποια μέρα μάζεψε στο ναό τους ιερείς, τους επιτρόπους, τους ψάλτες και τον νεωκόρο. Τους ανακοίνωσε ότι επιθυμεί στην ενορία να εργάζονται μόνο μορφωμένοι άνθρωποι και έτσι ο πρώτος που απέλυσε ήταν ο νεωκόρος της ιστορίας μας. Μάταια οι ιερείς και οι επίτροποι του ναού, προσπαθούσαν να του αλλάξουν γνώμη λέγοντάς του πόσο εργατικός, φιλότιμος και ευλαβής είναι. Ο νεωκόρος της ιστορίας μας λυπήθηκε, αλλά δεν διαμαρτυρήθηκε. Για να εξοικονομεί ένα μεροκάματο, αποφάσισε μετά την απόλυσή του, να ανοίξει ένα μικρό μπακάλικο. Οι γνωριμίες που είχε από τον ναό τον βοήθησαν να αποκτήσει πελάτες. Σιγά σιγά το μαγαζάκι αυτό ανακαινίστηκε και εμπλουτίστηκε. Έφτασε μάλιστα, μετά από χρόνια να έχει ολόκληρη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στον νομό. Πλούτισε.
Κάποτε χρειάστηκε να κλείσει μια συμφωνία με την Τράπεζα και πήρε μαζί του τον νομικό του σύμβουλο. Έκλεισε η συμφωνία και ηρθε η ώρα να υπογράψει τα χαρτιά. Έκπληκτος ο διευθυντής της Τράπεζας καταλαβαίνει ότι αυτός ο οικονομικός παράγοντας της πόλης είναι αγράμματος, γιατί αντί υπογραφής, έβαλε σταυρό. Οπότε με την έπκληξη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, τού είπε: "φαντάζομαι τι θα ήσασταν αν σπουδάζατε κιόλας"!!! Και παίρνει την απάντηση: "Καντηλανάφτης στον Άγιο Δημήτριο"....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεξάληπτο το μοναχικό σχήμα

Χριστούγεννα (Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος)

Πως διηύθηνε τη Ριζαρειο Σχολή ο Άγιος Νεκτάριος