Από το Αθωνικό Γεροντικό


Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, βουνό, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΜας διηγούνταν ο ηγούμενος της Ι.Μ. Διονυσίου, ο σοφός γέροντας Γαβριήλ:

Πριν 50 χρόνια υπήρχε κάποιος γέρων Πνευματικός κοντά στις Καρυές (Σκήτη Κουτλουμουσίου), απλός στους τρόπους και ολιγογράμματος, όμως καθαρός στον νου και επιμελής στην μελέτη των θείων λόγων. Το εργόχειρό του ήταν πλέξιμο καλτσοδετών, αυτό που μεταχειρίζονταν οι εύζωνοι και οι φουστανελοφόροι των ορε
ινών περιοχών της Ρούμελης και της Ηπείρου. Ανερχόταν κάθε Σάββατο στην εβδομαδιαία αγορά των Καρυών για να πουλήσει το εργόχειρό του. Στεκόταν όρθιος στο υπόστεγο του Κοιμητηρίου κοντά στην κεντρική οδό. Κρατούσε στο δεξί χέρι το κομποσχοίνι του και με το αριστερό το εργόχειρό του. Κοιτούσε πάντοτε προς το κάτω και έλεγε διαρκώς την ευχή, "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με". Όταν κάποιος τον πείραζε και του έλεγε "κοίταξε και παρέκει Πνευματικέ για κανέναν πελάτη", αυτός απαντούσε: "αφού με βλέπουν αυτοί, είναι περιττό να βλέπω εγώ". Για τον διακριτικό αυτόν άντρα έλεγαν ότι ήταν τόσο βαθύς στην διόραση, ώστε διέβλεπε καθαρότερα το βασικό ελάττωμα του εξομολογούμενου και με λακωνικότητα ασκητική, έδινε αποφθεγματικά την πρέπουσα οδηγία για διόρθωση.

Όταν άκουσε γι' αυτόν ο εφησυχάζον στο Άγιον Όρος πρώην Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ', τον βρήκε στις Καρυές, τον πλησίασε και του είπε ότι κατά το απόγευμα θα κατέβαινε στη Σκήτη και θα πήγαινε στην Καλύβη του για να εξομολογηθεί.

-Είναι μικρή η Καλύβη μου Παναγιώτατε, για να δεχτεί Πατριάρχη, απάντησε ο Γέροντας.

-Ας είναι μικρή δεν πειράζει, του λέει ο Πατριάρχης.

-Μα είναι πολύ χαμηλή η πόρτα της για να περάσει η αγιωσύνη σας.

-Θα σκύψω ώστε να με χωρέσει, επανέλαβε ο Πατριάρχης.

-Δυστυχώς δεν σκύβεις, ανταπάντησε ο Γέροντας. Αν έσκυβες θα ήσουν από καιρό Πατριάρχης, εννοώντας με αυτό το αγέρωχο και την διοικητική ακαμψία του Πατριάρχη. Έλεγε μάλιστα πολλές φορές ο Ιωακείμ Γ' ότι η συζήτηση με αυτόν τον απλό αλλά διακριτικότατο Πνευματικό "θα μου μείνει δια βίου αλησμόνητη".


"Αθωνικό Γεροντικό", Αρχιμ. Ιωαννίκιου Κοτσώνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεξάληπτο το μοναχικό σχήμα

Χριστούγεννα (Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος)

Πως διηύθηνε τη Ριζαρειο Σχολή ο Άγιος Νεκτάριος